ЗдравеКучетаПролетта идва, а с нея и насекомите

23.03.2021
В сезона на кърлежите и другите насекоми външното обезпаразитяване е изключително важно. Външните паразити са не само нежелани и неприятни, но и много опасни за домашните ни любимци! Не подценявайте външното обезпаразитяване, с него ще намалите ухапвания, стрес, дискомфорт и риск от заболявания, но също така ще сведете до минимум риска от това да внесете паразити в дома си.

Много важно е след разходки по места, които не са пръскани срещу паразити, да проверявате старателно състоянието на вашето куче. Местата, по които най-често може да откриете кърлежи са меките, нежни части и най-често по главата – уши, очи, под мишници, врат, слабини, всички гънки и дори между пръстите на кучето! Бълхите от своя страна обитават по-закритите от козина места, затова е важно да проверявате космената покривка обстойно, особено ако тя е гъста! Следете и за подути, зачервени места, пъпчици и други подобни.

Бълхите

Ctenocephalides felis-котешка бълхаБълхите са външни паразити, които живеят върху тялото на Вашето куче и се хранят с кръвта им. Освен досадния сърбеж те могат да причинят анемия, алергичен дерматит (падане на козината) или да пренесат тении, вируси и бактерии.Кръвосмученето извършват чрез своя устен апарат, пробивайки кожата на своята кучето. Тялото им е с дължина от 2 до 5 мм и оцветено в кафяво – черен  цвят. Плоската му форма позволява на бълхата да се придвижва без затруднения сред всяка космена покривка (козина).

Кърлежите

KPpZ-05.jpg&w=330&h=240Те са широко разпространени паразити. Любимците ви са изложени на опасност в топлото и влажно време. Кърлежите пълзят в градини и паркове, по тревисти местности. Смучейки кръв, те могат да увеличат размерите си да 200 пъти над нормалните. Могат да причинят инфектиране в мястото на прикрепване към животното и анемия при малките. Кърлежите са потенциален приносител на причинителите на опасни заболявания (борелиоза, ерлихиоза, бабезиоза и др.)

Комари

osobenosti-na-komara-Те са разпространители на опасни за хората и животните заболявания, причинени от

микроорганизми и паразити. Те са преносители на дирофилариоза. (яйца в сърцето с настъпване на смърт)

 

Пясъчни мухи

sand-fly-illustration_1984x1720Те са насекоми, подобни на комарите, които не издават жужене. Техните ухапвания причиняват възпаление и сърбеж. Когато се приготвят за ухапване, скачат с разперени крила върху тялото на животното. Когато пясъчната муха ухапе куче, което е заразено с лайшманиоза, в нея попадат паразити на болестта през кръвта. Така паразитите се поглъщат и достигат до стомаха на пясъчната муха, като там те намират идеалното място за размножаване. В момента, в който пясъчната муха ухапе друго куче, паразитите се

пренасят в новия гостоприемник, разпространявайки по този начин болестта.

Днес има голямо разнообразие от различни продукти за третиране срещу външните паразити, съобразени с телесното тегло на кучето. Обърнете се към вашият ветеринар, за да ви препоръча най-доброто за вашето куче.

 

Как да реагирате при ухапване от насекомо

Разбира се тук е момента да отбележим, че външното обезпаразитяване няма как да предпази кучето от всички видове насекоми. Капките, спрейовете и каишките отблъскват голяма част от паразитите и насекомите, но не всички видове. Дори кучето да е пръскано скоро е възможно да откриете паразит. В повечето случаи насекомите, които са се качили върху животното умират от действието на препарата, но това отнема няколко часа. Ако откриете живо насекомо върху кучето не се притеснявайте. Просто обстойно прегледайте кучето и отстранете паразита.

В случай на ухапване от пчела, оса, стършел или друго жилещо насекомо е нужно да знаете следното:

Ако вашият домашен любимец е ужилен от пчела, оса или стършели, областта на ухапването бързо ще се подуе и ще бъде болезнено за животното. Възможна е и алергична реакция към отровата от насекомото, което е най-сериозният проблем.

Признаците на ухапване от насекоми включват подуване, болка в мускулите и засегнатата област, повръщане , слабост , треска и шок . Признаци на шок са бледи или бели венци, ускорена сърдечна дейност, или учестено дишане . Ето няколко полезни съвета какво да направите ако вашият любимец е бил ухапан от вредител:

treat-insect-sting-1

Стъпка 1: Ограничете кучето, така че да не мърда много, ако е необходимо. Подходете към него бавно, говорейки с глас с успокоителен тон. Сложете намордник на муцуната на кучето, за да се предпазите, ако е необходимо.

Стъпка 2: Ако кучето е ужилено от пчела, отстранете жилото веднага с кредитна карта или тъп нож. Другите насекоми не оставят жило в кожата.

Стъпка 3: Ако засегнатото място е подуто и топло, нанесете крем с кортизон и задръжте лед върху кожата на кучето за кратко време.

Стъпка 4: Прилагане на антихистаминови продукти като дифенхидрамин (Benadryl) перорално в доза от 1 мг на килограм телесно тегло (напр. 25-килограмова куче ще получи 25 мг хапче или капсула).

Стъпка 5: Ако кучето има някакво затруднение в дишането или ако лицето му изглежда подуто, отведете кучето веднага при ветеринар.

 

В случай на ухапване от кърлеж

Най-напред трябва да не изпадате в паника! Ако кърлежът е забит в кожата на кучето (или във вашата) има няколко важни неща, които трябва да знаете.

Кърлежа се изважда с помощта на пинцета по следния начин: хванете кърлежа под прав ъгъл в самата му основа, възможно най-близо до главата, като внимавате да не го огънете или скъсате. След това внимателно извадете паразита с леко старателно издърпване. Кърлежа не трябва да се изважда рязко, тъй като съществува опасност от скъсване на челюстния му апарат, който е забит в кожата и това да доведе до хирургическа намеса.

Препоръчително е цялата процедура по премахване да се извършва с тънки ръкавици, тъй като отровата от кърлежа може да проникне в организма дори само при контакт с кожата.

 

1_orig_1063

 

След изваждането на кърлежа
След изваждането на кърлежа, промийте ухапаното място с топла вода и сапун и го дезинфекцирайте със спирт или йод.  Ако при ваденето сте разкъсали кърлежа или по невнимание сте го смачкали, дезинфекцирайте старателно.

Три пъти „НЕ”

НЕ смачквайте кърлежа преди и след изваждане. По този начин част от неговото съдържимо, заедно с инфекцията може да проникне във вашия организъм.

НЕ мажете паразита с олио или зехтин, тъй като може да се „задави” или умре и изваждането му ще бъде по-трудно.

НЕ изваждайте кърлежа с голи ръце. За целта използвайте пинцета. Дезинфекцирайте ръцете и мястото на ухапване след изваждане.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?