ЗдравеКучетаКученце здраве: винт опашки и хемивертебра

13.03.2021

За разлика от хората, при здрави кучета и кученца, костите на гръбначния стълб се простират извън таза, за да образуват дълга права опашка.

Но има гени, които кучетата носят, което може да промени състоянието на тази опашка, за да формира тирбушон или нагънат ефект.

Но за съжаление има някои сериозни нежелани ефекти върху сладкото къдрава опашка.

Винтовите опашки могат да идват със сериозен багаж.

Кучета с къдрави опашки

Някои породи кучета имат естествена къдря или завой на опашката си. Други обаче са селективно развъждани, за да прегърнат къдравата форма до крайна форма на коркова резба.

Кучешките породи с къдрави опашки, споменати като винтови опашки, включват бостънските териери, мопс, булдог и френски булдог.

Ако мислите, че купувате или понастоящем притежавате видова кучешка порода, трябва да сте наясно колко е важно да ги държите чисти и да имате възможността да се справите с хемивертебра.

Почистване на опашката на кучето

Ако кучето ви има винт опашка, трябва да му помогнете да го поддържа чист. Това ще намали шансовете на района да стане мръсен или заразен.

Всеки път, когато вашето кученце се навърта, ще трябва да проверите опашката.

Къдрави опашки могат да бъдат много изтъркани. Особено малката пролука под опашката на винта, където могат да се подадат изпражнения.

Използвайте подложка или топка от памучна вата, потопете се в топла вода за първото избърсване и след това изсушете с друга чиста подложка.

Това ще намали мръсотията, миризмата и потенциалната инфекция в тази област.

Какво представляват Hemivertebrae?

Hemivertebrae са деформирани гръбначни кости или „прешлени“, които са често срещани при кучета с винт опашка.

Hemivertebrae имат странна форма, която може да предизвика завъртане на целия гръбначен стълб.

Ако тези кости са ограничени до опашката, завъртането може да не повлияе на гръбнака на кучето по някакъв значим начин.

Но ако в основната част на гръбначния стълб има деформирани кости от хемивертебра, въртенето може да окаже натиск върху гръбначните нерви, които лежат в колоната на прешлените и да доведе до неврологични проблеми за кучето.

Симптоми на хемивертебра

Куче, което страда от компресиране на гръбначния стълб поради хемотертебраната, може да прояви слабост в задните му крака и може да стане инконтиненция. Той дори може да има видими външни признаци като определена сколиоза (кривина на гръбначния стълб).

Той може също да страда от тежка болка в гърба и е трудно да поддържа опашката си чиста.

Тези симптоми могат да се появят при кученце при кученце с винт, което след това ще трябва да бъде прегледано от ветеринарен хирург, за да се направи диагноза. Състоянието може да се влоши, докато кученцето продължава да расте.

Диагноза на Hemivertebrae

Ако подозирате, че вашето кученце може да страда от hemivertebrae, тогава ще трябва да назначите среща, за да видите вашия ветеринарен лекар. Тя ще използва рентгенови лъчи, за да потвърди диагнозата.

След като бъде направена диагноза хемивертебрази, вашият ветеринарен лекар ще бъде в състояние да Ви консултира относно програма за лечение.

Лечение с хемивертебра

Някои кучета с хемотерапевти никога няма да проявят никакви симптоми и няма да бъдат неблагоприятно засегнати от това състояние. Те няма да изискват никакво лечение и ще могат да живеят нормален живот. Въпреки че е препоръчително да не се насърчава скок или други разтърсващи дейности, само в случай че това изостри проблема.

Другите кученца няма да имат късмет. Някои от тях ще бъдат засегнати леко, а някои могат да бъдат сериозно засегнати.

Възможно е лечението на леко засегнато куче да бъде лекувано с противовъзпалителни средства. Те ще намалят подуването и ще действат като обезболяващи. Дайте на кучето повече свобода на движение и комфорт.

За съжаление, обаче, много от засегнатите кучета ще се нуждаят от операция.

Хирургична операция

Химивъртебралната операция е много специализирана и скъпа. Тя може да бъде много успешна при подобряване на движението, но може да има някои незабавни или дългосрочни усложнения, свързани с нея.

Един от проблемите с хирургичната операция е, че тя изисква анестезия. Повечето породи кучета с къдрава опашка също са брахицефалоидни.

Подлагането на тези кучета на анестезиращи процедури е по-рисковано, отколкото при породи със здрава форма на черепа, тъй като те вече са компрометирали дишането.

Ако вашето куче е диагностицирано с хемивертебра, това нещо, което трябва да бъде разгледано и обсъдено с вашия ветеринарен лекар преди операцията.

Кожни проблеми със завинтване на опашките

Както споменахме по-горе, кучетата с винтови опашки също са податливи на кожни инфекции. Особено, когато къдрянето в опашката е много стегнато.

Понякога опашката може да попречи на кучето да се храни по хигиеничен начин, така че е много важно да се почиства всеки ден.

Третиране на кучета с инфектирани опашки

При някои кучета опашката може да се вгради в дълбок кожен джоб и да е много податлива на инфекция.

Лечението включва внимателно почистване, антибиотици, когато е необходимо и понякога ампутация на засегнатата опашка.

Превенция срещу хемовебратите

Не всички кучета с винтова опашка страдат от компресия на гръбначния стълб. Предотвратяването на хевивертебразите е теоретично възможно чрез извършване на рентгенови лъчи от всички животни за разплод и само от разплод от кучета, свободни от неправилни гръбначни кости.

Обаче винтовите опашки са потенциално проблематични дори когато останалата част от гръбначния стълб не е засегната.

Ако възнамерявате да закупите кученце от една от податливите породи, може да поискате да се уверите, че и двамата родители са ясни (чрез рентгенови лъчи) на това гадно състояние.

Единственият начин да бъдете сигурни, че избягвате проблемите, дискутирани на тази страница, е да избегнете породата куче на тирбушон.

Сред тях са бостънския териер, бутчето Pug, булдогът и френският булдог. Ще откриете, че здравословните проблеми на тези породи означават, че те са много по-скъпи за застраховане от други кучета.

Хемивертебрайд изследвания

Можете да научите повече за последните проучвания, проведени в областта на здравето на кучета с винтови опашки по-долу:

  • Изследване на изображения и хирургично лечение на хемовебрати при кучета
  • Гръдна цифоза, свързана с Hemivertebra
  • Хирургично лечение на гръбначния херпес.

 

 

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?