Преглед на кучешката дистихиаза

Дистихиазата е състояние, при което има растеж на допълнителни мигли (реснички) от жлезите на горния или долния клепач на кучето. Космен фоликул се развива дълбоко в жлезите, а не върху кожната повърхност на клепача. Докато косата расте, тя следва канала на жлезата и излиза от отвора на жлезата по гладката повърхност на края на клепача. В много случаи тези мигли, наречени дистихия, търкат върху роговицата, причинявайки дразнене и разкъсване, а от време на време и ожулвания на роговицата.

Дистихиазата се счита за наследствено състояние при чистокръвни кучета и може да се наблюдава при голямо разнообразие от породи. Често засегнатите породи включват американския кокер шпаньол, играчка и миниатюрен пудел, Голдън  ретривър,  дакел, овчарка , английски булдог, Шит Цу.

Клиничните признаци варират в зависимост от броя, размера, положението и сковаността на миглите.

За какво да гледате

 • Васкуларизация на роговицата (натрупване на кръвоносни съдове)
 • Пигментация (тъмно оцветяване) на роговицата
 • Язва на роговицата
 • Белези (бели зони) на роговицата
 • Зачервяване на конюнктивата
 • крив
 • Откъсване от очите

Диагностика на дистихиаза при кучета

Обикновено диагнозата се поставя чрез визуален оглед на окото, идентифициране на ресничките (миглите), излизащи от отворите на мейбомиевата жлеза на ръба на клепачите, и евентуално наблюдение на косата, докосваща роговицата и / или конюнктивата.

 • Показан е задълбочен очен преглед за оценка на съпътстващите промени в роговицата и за изключване на други причини за горните клинични признаци.
 • Извършва се тест за разкъсване на Schirmer за оценка на производството на сълзи в двете очи.
 • Флуоресцентното оцветяване на роговицата се извършва за откриване на всякакви рогови ожулвания или язви.

Лечение на дистихиаза при кучета

 • Някои безсимптомни кучета с къса, фина дистихия може да не изискват никакво лечение, а някои могат да се управляват консервативно, особено тези с леки клинични признаци. Наблюдението обикновено се препоръчва за американски кокер шпаньоли, тъй като те често са много толерантни към допълнителните си мигли.
 • Офталмични смазочни мехлеми могат да се използват за защита на роговицата и за покриване на миглите в мазен филм. Най-често се избират лубрикантите, когато лекото разкъсване е единственият клиничен признак, проявен от кучето, ако миглите са малко на брой или са къси и фини по текстура или ако животното не е добър кандидат за обща анестезия и операция.
 • Хирургична корекция се предприема за отстраняване на миглите и убиване на космените фоликули, ако кучето очевидно е притеснено от миглите или ако те причиняват промени в роговицата.
 • Няма налична единична идеална хирургична процедура, тъй като космените фоликули могат да бъдат много трудни за убиване. Ако присъстват само една или две мигли, тогава тази част от клепача може да бъде отстранена хирургично. Ако са налице множество мигли, тогава може да се избере каутеризация на мейбомиевите жлези или замръзване на жлезите с криотерапия. Трябва да се внимава и при двете процедури, за да не се появи прекомерно белези на клепачите. Порастването на космите е често срещан проблем и може да наложи повторни операции. Възможно е също да възникне изригване на нови косми на нови места.

Домашни грижи и профилактика за кучета с дистихиаза

Прилагайте всички лекарства и се връщайте за последващи действия според указанията на вашия ветеринарен лекар. Кучетата, лекувани с медицинска терапия, трябва периодично да се преглеждат, особено ако започнат да показват нови клинични признаци. След операцията често се налагат следоперативни повторни проверки в продължение на 8 до 12 седмици, за да се следи за възстановяване на миглите.

Няма превантивни грижи за дистихиаза, въпреки че отглеждането на две засегнати кучета едно на друго трябва да се възпира.