ЗдравеКучетаУшна краста при кучета

21.02.2021

Ушна кърлежи, или научно отодектоз, често засяга нашите кучета и им дава много неприятни усещания. При хората това заболяване се нарича ушна краста и не без основание, защото паразитът провокира заболяването, което се локализира в ушите на животното, принуждавайки го да се държи необичайно. Каква е тази болест, как тя може да бъде разпозната и най-важното, да се отърве от нея своевременно?

Ухото при кучета

Развитие на отокоза при кучета

Прониквайки в тялото на животното, кърлежът се стреми да влезе във вашето любимо местообитание – уши. Ето храната за този паразит – кръв, ушна кал. Ухапване на деликатна кожа, кърлежът оставя следи от улцерирани, гноящи зони, които по-късно изпадат от козината.

Слюнката на насекомите изтънява кръвта, като по този начин улеснява процесите на насищане. В същото време веществата, съдържащи се в слюнката на паразита, предизвикват алергични реакции при животното. И основният признак на алергия в този случай става непоносим сърбеж.

Повърхностите, засегнати от кърлежите, се уплътняват и покриват със сухи кори. Трябва да се каже, че заболяването изглежда неприятно и след като видя образуването в ушите на домашния любимец, собствениците най-често си мислят, че ушите му са замърсени. Всъщност това е далеч от случая.

Когато кучето драскотина ушите си по време на отодекоза, причинява рани на засегнатата кожа, а това води до развитие на възпалителен процес – вторична инфекция, която често съпътства заболяването. Други причини, които не винаги са паразитни, могат да причинят сърбеж в ушите, но възпалението най-често сигнализира за инфекция с ушна кърлеж.

Симптоми на отодекоза при кучета

Както вече беше отбелязано, кърлевата слюнка е алерген за животно, но не само, че е токсичен, но и всички други продукти от неговата жизнена дейност. Влизайки в кожата и в нейните вътрешни слоеве, те водят до появата на микроскопични сълзи, причинявайки сърбеж при кучето. Домашен любимец постоянно чеше и клатеше уши. В ушите и външната страна на ухото се появяват драскотини и рани. Ушната кал се смесва с лимфата, изпражненията на акарите и образува кафяви корички.

Освен това се добавят редица симптоми:

 • кучето започва да яде лошо, понякога отказва да яде изобщо;
 • домашният любимец не стои неподвижно, той се държи неспокойно;
 • ако е силно засегната, кучето може постоянно да накланя главата си към възпаленото ухо.

За да се определи причината за това поведение, т.е. самият паразит, е необходимо да се изследва ушния канал. С помощта на памучен тампон трябва да почистите ушната мида и да поставите съдържанието на тъмен лист хартия. Изтеглената проба трябва да бъде предадена на ветеринарния лекар.

В клиниката полученият материал се изследва под микроскоп. Ако това наистина е кърлеж, тогава можете да помислите за преместване на най-малките сиво-бели петънца.

Но ако не можете да видите паразитите, това не гарантира тяхното отсъствие. В началния етап на развитие на заболяването обикновено се случва. В този случай само ветеринарен лекар може да идентифицира заболяването.

Последиците от движението на отодектоз

 

Ухапване от кърлеж е не само неприятно усещане за куче, но и възможна причина за различни видове усложнения. Ако животното не се третира, това може да доведе до следните последици:

 • към гнойните рани;
 • развитието на възпалителния процес в ухото;
 • увреждане и по-нататъшно разрушаване на тъпанчето;
 • намаляване или пълна загуба на слуха;
 • възпаление на мембраните на мозъка и гръбначния мозък – менингит.

Статистиката показва, че усложненията се развиват в един от десетте случая на отодецетаза. Естествено, това не е причина за паника, но предупреждение – болно животно трябва да се лекува бързо.

Прочетете и за други заболявания на ушите при кучета .

 

Лечение на ушни акари при кучета

Има много причини, поради които не трябва, без опит, да се занимавате с самолечение на четирикрак приятел:

 • Само специалист след цялостна диагноза може да потвърди, че домашният любимец има отодектоза.
 • Избор на лекарството, лекарят взема предвид индивидуалните характеристики на кучето (породата, склонността към алергични прояви, пренебрегването на болестта) и предписва най-добрите средства.
 • Опитният ветеринарен лекар ще може да изчисли необходимата доза, както и продължителността на курса.

Всички средства срещу паразити могат да причинят алергии, тъй като те съдържат специални компоненти, които са отрова за насекоми. Ето защо е необходимо постоянно да се наблюдава животното и в случай на някакви симптоми да отидете в клиниката – лекарят ще предпише друго лекарство.

Преди прилагането на външни агенти, е необходимо да се почистят ушите на натрупаната сяра, изтеклият ексудат, коричките. За да направите това, можете да навийте парче марля или превръзка върху показалеца и да избършете вътрешната повърхност на мивката. Бандажът може да се овлажнява с разтвор на борна киселина, фурацилина или водороден пероксид. В последния случай е необходимо да се предотврати навлизането на лекарството в ухото.

Можете да допълните процедурата чрез нанасяне на растително масло върху печени кори или да ги третирате с прясно сварено чай. Удобно е да използвате памучни тампони и да ги променяте възможно най-често.

За тази цел можете да закупите специални лосиони във ветеринарната аптека, например Epi-Otik или Otodin, които ще улеснят отстраняването на коричките, премахват неприятната миризма, а освен това имат и изразен антисуриторен ефект. Можете да ги използвате като профилактично средство.

Няма значение дали има увреждане в едно ухо, или и двете са претърпели – двете уши винаги са подложени на процедурата. Не можете да използвате един и същ материал за почистване и на двете уши – когато се придвижите до второто ухо, трябва да вземете чиста пръчка или да поставите нов бандаж на пръста си. Такова лечение е отлично профилактично средство, което предпазва от по-нататъшно разпространение на паразити.

За лечение на ушни акари при кучета обикновено се предписват капки. Необходимо е да се копае и в двете уши, като се отчита строго определената доза.

Сред добре познатите капки за ухо от отодектоз при кучета може да се отбележи следното:

 • Amitrizan Plus;
 • „Otovedin“;
 • „Surolan“;
 • „Otibiovin“;
 • „Tsipam“;
 • „Aurikan“;
 • „Барове“.

За външно лечение от ветеринарен лекар може да се назначи мехлем:

 • „Oridermil“;
 • Амидел Гел;
 • „Серен маз“;
 • „Колоидна сяра“;
 • „Aversekina маз“;
 • „Линимент балсамов според Вишневски.“

Мехлемът трябва да се затопли до стайна температура, да се нанесе върху засегнатата област с леко масажиращи движения, за да може лекарството да проникне в по-дълбоките слоеве на епидермиса.

Трябва да знаете, че тези инструменти премахват паразита за възрастни. Следователно е необходимо лечението да се повтори след седмица и половина, след първия курс. Не забравяйте за възможните алергични прояви, и ако след прилагане на домашни любимци, има хиперемия на кожата, сърбеж, кожен обрив, това означава, че трябва да се консултирате с лекар.

Ако след терапевтичен курс отново се появи подкожният кърлеж, което означава, че става въпрос за неправилно или неадекватно лечение, или кучето има нисък имунитет.

Профилактични мерки за ушни акари

Почистваме ушите на кучето от ухото

Тъй като паразитът се предава от заразено животно, е необходимо да се предпази животното от контакт с двор и бездомни кучета. Това е основната превантивна мярка.

Тя изисква редовни прегледи на кучето за паразити и не забравяйте да обърнете внимание на ушите. Това е особено важно за домашните любимци със скрити уши, тъй като те не винаги могат да открият кърлеж или възпаление във времето.

Ако се образува кафеникава сяра, това означава, че животното е заразено с ушна кърлеж.

Провеждайки редовно почистване на ушите, можете да отстраните паразитите, които току-що са влезли в ухото, предотвратявайки развитието на болестта. Освен това подобна хигиена не позволява разпространението на инфекцията.

Не пренебрегвайте използването на специални инсектицидни средства срещу паразити – капки, спрейове, шампоани . Кучетата се нуждаят от лечение преди сезонните поява на паразитни насекоми. Необходимо е точно да се избере средство, особено ако домашният любимец има склонност към алергия.

Както повечето заболявания, отодектозата се лекува много лесно в самото начало на развитието. На този етап редовното почистване на ушите и използването на специални капки ще ви помогнат да спасите животното от болестта.

Ако, обаче, не е възможно да се идентифицира подкожния кърлежи и той е причинил значителни щети на кучето, тогава той трябва да лекува не само отодекоза, но и вторичната инфекция, която се е свързала. Това ще изисква повече усилия и време.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?