ЗдравеКучетаКонюнктивит при кучетата

20.02.2021

Как се проявява кучешкият конюнктивит и какво причинява той?

Конюнктивитът при кучетата е заболяване на зрителния апарат с възпалителен характер, което уврежда лигавицата, обвиваща вътрешната повърхност на клепача и очната ябълка. В повечето случаи това заболяване възниква вследствие на отслабена имунна система или хронични заболявания на домашния любимец. Има две форми на конюнктивитпри четириногите – остра и хронична. Тази болест изисква грамотно и своевременно лечение, тъй като предизвиква сериозни усложнения, дори и цялостно нарушения на зрителните функции на кучето.

Кои са причините за развитие на конюнктивит при кучетата?

При кучетата тази патология се развива под въздействието на болестотворни микроорганизми, които попадат от въздуха върху конюнктивата, обвиваща повърхността на очната ябълка, и които проникват в така наречения конюнктивален джоб. При отслабен имунитет на животното започва да се развива възпалителен процес, прерастващ в конюнктивит.

Освен това, специалистите от ветеринарната сфера отбелязват и други причини, способстващи възникването и развитието на конюнктивит при кучета:

 • Конюнктивит при кучета се развива по различни причини, които предизвикват възпаление на окото на кучетоТравматични увреждания на окото;
 • Контакт на лигавицата на окото с химични вещества;
 • Възпаления, локализирани в областта на клепача и очната роговица;
 • Попадане върху конюнктивата на прах, пух и други дребни чужди частици и тела;
 • Инфекциозни заболявания с ендогенен характер;
 • Замръзване;
 • Изгаряне на окото;
 • Дефицит на витамини от група А в организма на кучето;
 • Повишена склонност към алергични реакции;
 • Наличие на гъбични или вирусни инфекции;
 • Очни заболявания, поразяващи слъзните жлези на кучето;
 • Нарушения в процесите на обмен на веществата;
 • Обръщане на миглите на кучето.

Освен това се смята, че най-склонни към конюнктивит са кучетата от порода доберман и дор, затова техните стопани трябва да бъдат особено внимателни към състоянието на очите на своите домашни любими. В групата с повишен риск от развитие на конюнктивит влизат и мопсовете, пекинезите, йоркширските териери и булдозите.

Какви са симптомите при кучетата за конюнктивит?

Конюнктивит е заболяване на очите, което причинява зачервяване, дискомфорт и болка при кучетатаКучешкият конюнктивит, независимо от формата на протичане на болестта, се проявява със следните характерни симптоми:

 • Зачервяване лигавицата на очната ябълка;
 • Повишено сълзене;
 • Обезкосмяване на клепача;
 • Оток на клепача и лигавицата на окото;
 • Поява на специфичен секрет с гноен или гнойно-слузест характер.

Също така може да заподозрете възникването на тази болест, като обърнете внимание на поведението на кучето си. Тъй като конюнктивитътпричинява дискомфорт и силни болки в областта на очите, кучето става нервно, раздразнено, пасивно, често разтърква очите си с лапи. Често при конюнктивит при кучето се наблюдават нарушение на съня и перманентна липса на апетит.

Видове кучешки конюнктивит

Съгласно международната класификация, конюнктивитът при кучетата се разделя на 4 вида, за всеки от които са характерни специфични признаци, патогенеза и проява:

 • Катарален конюнктивит – в повечето случаи възниква при травматично увреждане на очната ябълка, а също и на фона на заболявания с инфекциозен характер.. тази форма на болестта се проявява със зачервяване и оток на конюнктивата, хиперемия, обилни очни секрети със серозен или гнойно-слузест характер.
 • Гноен вид конюнктивит – развива се при попадане на бактерии в лигавицата на очната ябълка и болестотворни гнойни по род микроорганизми. Обикновено гнойната форма на конюнктивитната болест при кучетата протича само в остра форма и се характеризира с бързо развитие. Гнойният конюнктивит се проявява с такива признаци като оток на клепача, повишена температура на тялото, чувствителност към светлина, а също и блефароспазъм (често премигване). За гнойния конюнктивит са характерни гъстите очни секрети със сиво-жълт оттенък, с много неприятен мирис, които изсъхват и образуват в областта на клепачите, миглите и ъгълчетата на очите специфични корички. В особено тежките случаи може да се наблюдава помътняване на роговицата. Тази форма на конюнктивит изисква оперативно, своевременно лечение, защото застрашава кучето от пълна загуба на зрението.
 • Алергичен конюнктивит – наблюдава се при кучета, които се отличават с повишена склонност към алергични реакции. Възпалителният процес започва при попадане върху конюнктивата или лигавицата на някакъв алерген. При това се наблюдават специфични симптоми като обилно сълзене, зачервяване на клепачите и на самите очи.
 • Фоликуларен конюнктивит – възниква при въздействието на прах, дим или чужди частици върху очната лигавица, които поразяват лимфатичните фоликули на клепачите или като усложнение от катаралната форма наконюнктивит. Характерни симптоми за тази форма на болестта са гнойните секрети, а също и обилното натрупване на лимфатични фоликули в областта на вътрешната повърхност на клепача.

Как се лекува кучешки конюнктивит?

Пълноценното лечение на конюнктивитапри четириногите трябва да се назначава индивидуално от квалифициран специалист – ветеринар, в зависимост от вида и формата на протичане на патологията, а също и според съпътстващите усложнения.

Състоянието на кучето може да се облекчи в домашни условия, като промивате очите му няколко пъти на ден с напоен с отвара от невен или лайка тампон. Добър ефект имат и компресите и промивките на очите с отвара от очанка, която оказва антибактериално и успокояващо дразненията действие.

При конюнктивит очите на кучето може да се промиват с отвара от лайка, очанка и невен, необходимо е да се капят и антибактериални капки за очи за кучета

Докато животното се лекува се препоръчва да се съкратят на максимум разходките навън, за да може да се избегне контакт с праха, полените, дима, микробите и да не се допуска възможно преохлаждане, което е крайно нежелателно при конюнктивит.

За лечението на конюнктивит се използва медикаментозни средства – противовъзпалителни мазила, антибиотици, капки за очи с бактерицидно действие и препарати за перорален прием, които имат антивъзпалителни и обезболяващи свойства, също така на животното може да се препоръчат витаминни комплекси за укрепване на имунитета му и за повишаване на собствените защитни сили на организма му.

При алергичната форма на конюнктивита се изписват противоапергични препарати и капки, антихистаминни средства.

В повечето случаи, след промиването на окото се капят капки, а след 10-15 минути на повърхността на клепача и по вътрешните му ъгли се нанасят антибактериални мазила. Тези процедури се повтарят 3-4 пъти на ден в продължение на 1-2 седмици, в зависимост от състоянието на кучето.

Не решавайте самостоятелно как да лекувате кучето си от конюнктивит, а се консултирайте с ветеринар, който ще може компетентно да определи вида и дозировката на средствата за лечение на очите на кучето Ви. За да се избегнат нежелани усложнения и рецидиви е много важно да се придържате към всички препоръки на лекаря на животното Ви и да не прекъсвате лечението му предсрочно, дори и да виждате, че кучето вече няма никакви симптоми.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?