ЗдравеКучетаДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТА: ЛЕЧЕНИЕ, СИМПТОМИ, ДИАГНОСТИЧНИ МЕТОДИ, ПОСЛЕДСТВИЯ

15.02.2021

В нашата статия ще говорим за такива болести като дирофилариоза. Болестта преди е била обичайна в тропическите страни. Но сега той уверено се премества в северните щати. Причинителят на заболяването вече е приспособил към ниски температури. Затова болестта е по-често регистрирана в състоянията на евразийското съдържание. Собствениците на домашни любимци трябва да знаят как да разпознаят болестта, както и как да лекуват дирофилариоза при кучета. Но първо ще разгледаме самата болест и нейните етапи.

БИОЛОГИЧНИ И ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НЕМАТОДИТЕ. ОПИСАНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 

Дирофилариозата е зоонозна, трансмисивна, инвазивна болест. Заболяването се характеризира със сърдечни, чернодробни и белодробни усложнения. В този случай, червеите не засягат червата. Причинните агенти са нематоди от семейството Onchocercidae:

 • Dirofilaria immitis. Обикновено е паразитен в кухите вени, дясната камера на сърцето и белодробната артерия.
 • Dirofilaria repens. Обикновено паразитни в подкожната тъкан на различни части на тялото.

Кучетата от dirofilaria repens и dirofilaria immitis при кучетата са комари. Инфекцията възниква чрез ухапване. Всички породи са засегнати, независимо от размера, възрастта и пола. Комарите са междинни носители на хелминта.

В червата на насекомите червеите са ден. След това те се преместват в малпигиев кораби. След това процесът на развитие се извършва в рамките на 16 дни. След това микрофилариите се въвеждат в тялото на комар, задържайки се на долната устна. След това ларвата достига дължина до 0.9 мм и през хобот на комар влиза в кръвта на топлокръвно животно (в случая куче).

ЕТАПИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО И НЕГОВИТЕ ВИДОВЕ

След няколко седмици ларвата се развива в подкожното пространство на заразено животно. Сега има трансформация на хелминта в инвазивен индивид, който вече може да се премести в нов организъм. На петия етап паразитът може да проникне в сърцето и съдовете на кучето. И след шест месеца вътре в тялото започва активно размножаване на хелминта.

Максималният размер на възрастен паразит е 30 сантиметра. Поради разпространението на хелминти през тялото на животното, работата на вътрешните системи и органи е нарушена. Ако лечението на дирофилариоза при куче не е започнало навреме, то просто ще умре.

Ако говорим за коя форма на заболяването е по-лесно, тогава тя е кожа. В този случай обикновено няма смърт. Проявява се кожната форма на заболяването: сърбеж, кожни обриви по шията и муцуната.

СИМПТОМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Как да разберем, че кучето има сърдечни червеи? Как се проявява болестта зависи от това колко паразит е в тялото на животното. С развитието на хелминта тя се движи във вътрешните органи, след което започва да расте в тях. Ако е паразитно в съдовете, прониквайки през тях в сърцето, тогава кръвотокът на животното се нарушава, в резултат на което може да се развие сърдечна недостатъчност. Можете да се подозирате за следните симптоми на дирофилариоза при кучета:

 

 • задух;
 • подуване на крайници;
 • слаба кашлица;
 • задух;
 • вместо слюнка се наблюдава кръвното разреждане.
 • Също така при това заболяване има загуба на апетит, папуларен дерматит върху лапите и главата, както и общо неразположение. Можете също така да забележите бързата умора и апатия на животното. Периодично кучето е субфебрилна температура, както и треска. Подобно състояние при животно възниква поради отрицателното въздействие върху тялото на продуктите от живота на паразитите.

  ОПАСНОСТ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ И ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЖИВОТНО

  Какво е опасно заболяване и какви могат да бъдат последствията от дирофилариоза при куче? С това заболяване животното развива тахикардия, артериите на белите дробове се деформират. Заболяването е изпълнено с развитие на необратими процеси в съдовете, сърцето и белите дробове:

   

  1. Има шумове в сърцето.
  2. Има тахикардия.
  3. Белодробните артерии се разширяват и деформират.
  4. Десните части на сърцето се разширяват, като по този начин пречат на нормалното функциониране на тялото.
  5. Увеличава плътността на белодробната артерия.
  6. Нарушен кръвоснабдяване на белите дробове.
  7. Централната белодробна артерия изпъква навън.
  8. Постепенно се развиват такива усложнения като чернодробна и бъбречна недостатъчност.

  Особена опасност е смъртта на хелминта в животното. Мъртвият паразит се разлага, преминава към дисталните граници на белодробните артерии. Наличието на техните фрагменти в съдовете води до натрупване на тромбоцити и белодробна емболия.

  Приблизително 15% от кучетата, които имат този паразит вътре, страдат от заболявания като гломерулонефрит. Хелминтите могат също да проникнат в коремната кухина, мозъка и гръбначния мозък, както и в очите.

  МЕТОДИ ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КУЧЕТА

  Може да има съмнение за инфекция с този хелминт, ако животното посети ендемичната зона през летния период. Тези, които обичат да пътуват до топли страни с домашен любимец, и го подлагат, и самите те са в риск от инфекция. В този случай заболяването при домашен любимец не може да се подозира за няколко месеца или дори години. Поради променливостта на симптомите процесът на идентифициране на заболяването е сложен. За да поставите точна диагноза у дома просто няма да работи.
  За това трябва да се подложите на различни медицински прегледи. Тези процедури включват:

  • анализ на намазка по метода Романовски-Гиемс;
  • ехокардиография;
  • имунологични тестове за дирофилариоза при кучета
  • Рентгенови лъчи;
  • тест за антиген на периферна кръв;
  • електрокардиография;
  • Кръвен тест на Schuffner;
  • електрокардиография. Дава възможност за идентифициране на проблеми със сърцето.

  Ако говорим за имунологичен анализ, тогава основният инструмент в него е еднократен тест за бърза диагностика. Те могат да открият протеин – антиген, който се секретира от възрастни женски на паразита. Точността на теста зависи от броя на индивидите в животното. Ако се открие един случай, чувствителността на теста ще бъде не повече от 64%.

  Ако фактът за наличието на микрофиларии в кръвта се потвърди, тогава е необходимо да се установи по-нататък какъв тип принадлежи хелминтът. Определя се чрез хистохимично оцветяване.

  ТРУДНОСТИ ПРИ ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО НА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ

  Съществуват фалшиво отрицателни резултати при диагностицирането на заболяването. Защо се случва това? Грешки могат да възникнат по няколко причини:

  1. Отсъствието на паразити в кръвта, поради бързото проникване в белодробната артерия.
  2. Населението се състои от техните мъже.
  3. Броят на червеите е много малък.

   

  Възможно е да се получи фалшиво отрицателен резултат от теста поради факта, че на животното е дадено антихелминтно лекарство.

  ОПАСНОСТ ЗА ХОРАТА

  Има ли заплаха за човек, ако кучето се разболее от дирофилариоза? Хората също могат да получат това заболяване, но само чрез ухапване от комар. В процеса на грижа за болни животни няма риск от инфекция.

  ПЪРВИЯТ ЕТАП ОТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЖИВОТНОТО

   

  Ако при кучето се открият сърдечни червеи, терапията трябва да започне веднага. Лечението се състои от два етапа. Първият е унищожаването на паразити. В този случай се прилагат специални лекарства. Какви лекарства се използват за лечение на дирофилариоза при кучета? Лекарството „Филарсен“ убива възрастните паразити. Дайте лекарството за десет дни. Дозировка: 0, 001 g на 1 kg телесно тегло три пъти дневно.

  Използва се също така и левамизол. Инструкциите показват, че лекарството е ефективно в ранните стадии на заболяването. Унищожава средствата на ларвите и мъжките, но изобщо не засяга женските. Инструкциите „Levamisole“ показват, че лекарството се прилага подкожно в доза от 1, 0 мл на 10 кг тегло на животните.

  Също така се използва за лечение на дирофилариоза при кучета „Диетилкарбамазин“. Лекарството действа достатъчно ефективно върху ларвите. Продължителността на лечението е 1 месец. Дозировка – до 0, 025 г от лекарството на 1 кг животинско тегло 3 пъти на ден.

  ЛЕКАРСТВО „ИВЕРМЕКТИН“

  Също така се използва за лечение на лекарство „ивермектин“. Инструкциите за употреба показват следната доза – 0, 2 мл на 1 кг тегло. Инжектирането на лекарството се извършва подкожно 1 път месечно. Инструкциите за употреба на „ивермектин“ също показват, че лекарството е много ефективно. Той унищожава микрофилариите в рамките на 24 часа.

  ЛЕКАРСТВО „ТИАЦЕТАРСАМИД“

  Има друго лекарство, което се използва за дирофилариоза – това е „тиацетарсамид“. Предлага се в следната доза – 1 мг на 1 кг тегло на кучето. Да се ​​прилага лекарството два пъти дневно интравенозно. Продължителността на лечението е 15 дни. След няколко месеца тя трябва да се повтори, тъй като лекарството засяга само възрастни паразити, които умират през първата седмица. „Thiacetarsamid“ се счита за доста ефективен срещу този тип червеи. Но след първия курс е малко вероятно да завърши лечение. Необходими са поне два, и е необходимо периодично да се следи ефективността на терапията с помощта на серологични методи и кръвни тестове.

  Имайте предвид, че лекарство като „Тиацетарсамид“ е токсично. Той може да причини хепаторенална дисфункция, некроза на кожата и белодробна емболия при мъртви червеи. Поради това следва да се следят следните биохимични кръвни параметри: серумен креатинин, активност на чернодробни ензими, азот в кръвната урея. Също така, периодично трябва да направите, за да контролирате анализа на урината. За да се предотврати некроза на тъканите на местата на инжектиране, се правят лосиони с димексид (1: 6 с вода).

  ВТОРИ ЕТАП ОТ ТЕРАПИЯТА

  Вторият етап от лечението с дирофилариозис при кучета има за цел да намали патологичните ефекти на паразитите, както и да преодолее хипоксията. В тежки случаи се нуждаете от три или четири дни, за да държите животното под кислородна маска. Ако вътрешните органи са силно засегнати, обикновено се използва операция. По време на операцията паразитите могат да бъдат извлечени по два начина. В първия случай процедурата се извършва със специални форцепс. Можете да извършите операцията и през вена кава.

  За предотвратяване на тромбоемболични усложнения (образуване на тромби), ацетилсалицилова киселина с хепарин, дипиридамол или тиклопидин се инжектира в кръвта на животното по време на терапията.

  Ако животното има кожна форма на заболяването, тогава макролидите се използват в малки дози. Продължителността на лечението с дирофилариозис при кучета варира от осем месеца до три години. Тоест, докато всички възрастни индивиди не бъдат унищожени. Ако се наблюдават кожни реакции, се предписват специфични лекарства за симптоматично лечение.

   

  По време на терапията е желателно да се изолира болния домашен любимец в отделна волиера и стая. По време на лечението се допускат кратки разходки, но без специално физическо натоварване.

  ПРОГНОЗА ЗА ТЕРАПИЯ

  Ако лечението започне веднага, възможно е да се избегне появата на сериозни усложнения. В този случай прогнозата ще бъде благоприятна. Имайте предвид, че при белодробната форма има сериозни усложнения, които понякога водят до смърт на животното. Но с навременна терапия има шансове да се излекува едно куче.

  ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА

  Инфекцията на заболяването се случва много лесно. Но за да се предотврати това е просто, просто трябва да се предприемат превантивни мерки. Необходимо е животното да се лекува с един от следните препарати:

  • „Селамектин“;
  • „Иверметин“ („Баймек“, „Ивомек“ и др.);
  • „милбемицини“;
  • „Моксидектин“.

  Image

  Те принадлежат към групата на макролидите, ефективни и безопасни за животното. Профилактиката може да се извърши при кучета на възраст над 2 месеца. Преди ваксинация на седем месеца е необходимо да се диагностицира наличието на тези паразити в животното.

  Компоненти като моксидектин и имидаклоприд се съдържат в такова популярно лекарство като „адвокат“ (капки върху холката). Инструментът засяга ларвите.

  Допълнителни мерки са третирането на репелентите за животни, както и използването на фумигатори и мрежи против комари в помещенията.

  Препоръчително е през топлия сезон да направите тест за дирофилариоза за вашите домашни любимци, за да идентифицирате заболяването на ранен етап и да не позволявате развитие на патологични промени. Тогава лечението ще бъде много по-лесно.

  МАЛЪК ИЗВОД

  Сега знаете как се проявява дирофилариоза при кучета, което е опасно за това заболяване. В нашата статия подробно разгледахме възможностите за лечение на тази болест. Не забравяйте, че ранната диагностика избягва последствията. Ето защо, не забравяйте да проверите вашите кучета за наличие на паразити или поне веднъж месечно (по време на появата на комари), затова си струва да провеждате превантивно лечение.

 

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?