ЗдравеКучетаВъзпалени Анални Жлези При Кучета: Симптоми, Причини, Лечение

10.02.2021

Аналните жлези на кучето отлагат обоняния, така че кучето да маркира своята територия. За съжаление жлезите на ануса могат да се възпалят. Тук можете да разберете какви симптоми носи възпаление на аналната жлеза, какво я причинява и как изглежда лечението на болестта. Възпалените анални жлези обикновено се лекуват лесно – Shutterstock / Syda-Productions

Особено малките породи кучета като бигъл, малтийски или спаниел са по-често засегнати от възпалени анални жлези, отколкото по-големи кучета. Възпалението обикновено е много неудобно за куче, така че трябва да отидете при ветеринара с пациента възможно най-скоро.

Възпаление на аналните жлези при кучета: какво е точно?

Аналните жлези произвеждат секрет, който съдържа индивидуалната марка аромат на всяко куче. Този секрет се абсорбира от така наречените анални торбички, които се намират вляво и вдясно от отвора на ануса. Особено когато кучето отделя фекалиите, аналните торбички отделят секрета на марката аромат навън.

Секретът обаче може да се сгъсти или кучето ви може да не е в състояние да отделя изпражнения поради запек или други нарушения на изпразването. След това секретът не може да се предава свободно през аналните жлези и аналните торбички. Тогава бактериите са лесни за това и могат да причинят анално птиче месо или възпаление на аналната жлеза у кучето. За вашия четирикрак приятел това обикновено се свързва с неприятно сърбеж и болка.

Симптоми на възпаление на аналната жлеза

Един от най-често срещаните признаци на възпалени анални жлези е „шейнинг“. Поради понякога силния сърбеж и усещането за натиск кучето притиска задната си част върху пода и го надраска напред-назад.

Вашият домашен любимец често се опитва да достигне аналния регион с езика или хапе опашката си. Ако болестта прогресира, могат да се образуват пустули, абсцеси или екзема, което можете да разпознаете по зле зачервения анус.

Могат да се образуват и фистули, които трудно могат да бъдат разпознати. Ако вашето куче страда от възпаление на аналната жлеза, често ще забележите болката, когато той се опита да отдели изпражненията. Хленченето или хленченето могат да бъдат симптоми на трудно, болезнено движение на червата. Освен това вашият приятел с четири крака може да се движи по-малко и вече не иска да седи.

Възпалени анални жлези при кучета: възможни причини

Възпалението на аналната жлеза при кучето е изключително неудобно за кучето. Има няколко причини за заболяването. По правило възпалението на аналната жлеза възниква от залепване или запушване на аналните жлези. Това може да се случи в резултат на диария при кучето.

Секретът вече не може да се отдели поради запушване или залепване на жлезите и след това става жилав. Това позволява на бактериите да проникнат и да причинят възпаление на аналната жлеза. Други възможни причини за възпаление са прекомерната жлезиста функция или алергичните реакции.

 

Диария при кучето: С тези съвети можете да го спрете

Вашето куче има диария? За съжаление, това е много често срещан симптом.

Диагноза: има ли кучето инфекция на аналната жлеза?

Ако видите симптоми на вашето куче, които показват възпаление в аналната област, вашият четирикрак приятел трябва да бъде прегледан и лекуван от ветеринарния лекар възможно най-скоро. Ако не се лекува, възпалението на аналната жлеза също може да стане хронично.

Ветеринарният лекар изследва физически вашия четирикрак приятел, което означава, че той първо инспектира засегнатата зона на ануса. Ако тук има подуване и зачервяване, обикновено това е възпаление на аналните жлези.

За да сте сигурни, ветеринарният лекар внимателно сканира района и проверява дали вашето куче изпитва болка. Лекарят често масажира аналните жлези ръчно, така че те отделят секрета, който след това се изследва по-подробно.

Важно е други заболявания и причини, като алергия към бълха слюнка или чужди тела, залепващи към ануса, да бъдат изключени. Само когато лекарят е сигурен, че става въпрос за възпаление на аналната жлеза и какво го е задействало, може да се започне лечение.

Тежест на възпаление на аналната жлеза при кучета

Неспазването на възпалението на аналната жлеза може да доведе до сериозни проблеми като силна болка и треска. Има различни степени на тежест, които често са структурирани по следния начин:

  1. Аналните торбички са пълни и не се изпразват, когато изпражненията се отстраняват. Те се разширяват.
  2. Поради бактериите възпалението е гнойно и вероятно кърваво. Появяват се сърбеж и проблеми с повръщането.
  3. Образуват се болезнени абсцеси или фистули. На този етап болката може да бъде много силна, може да се добави треска.

Лекувайте възпалението на аналната жлеза на кучето

Терапията за възпалени анални жлези обикновено започва с това, че ветеринарният лекар изтласква аналната торбичка, т.е. нежно масажира секрета, който съдържа. Това обаче работи само ако секретът е станал течен или вискозен и все още не се е втвърдил. Ако това вече се е случило, втвърденият секрет трябва да се накисне, преди ветеринарният лекар да може да го изплакне. Възможните абсцеси трябва да бъдат отрязани.

След като ветеринарният лекар изцеди секрета навън, той изплаква аналните жлези с противовъзпалителен разтвор. В зависимост от тежестта на възпалението се използват допълнителни антибиотици. Ето как се бори действителното възпаление на аналната жлеза. По правило тази процедура се повтаря още няколко пъти, докато възпалението напълно отшуми.

Ако възпалението на аналната жлеза при кучето е хронично или ако има тежки фистули и язви, хирургията или отстраняването на аналната торбичка е възможна. Вашият ветеринарен лекар ще ви даде подробни съвети по този въпрос.

Може ли да се предотврати възпалението на аналните жлези?

Ако кучето ви е предразположено към възпаление на аналната жлеза, можете редовно да масажирате и изпразвате аналните му жлези у дома. Не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да направите това, тъй като правилните стъпки не са лесни и процедурата не е полезна за всяко куче. Позволете на вашия ветеринарен лекар да ви покаже какво точно правите и какви хигиенни мерки трябва да следвате.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?