ЗдравеКучетаКакво поддържа здравето на храносмилателната система на кучето ви?

05.02.2021

Здравето на храносмилателната система влияе на общото здравословно състояние на кучето. Какво означава здравословно храносмилане за вашето куче и как можете да разберете дали стомашно-чревната му система не работи правилно?

Поддържането на здрава храносмилателна система при кучето може да помогне за подобряване на много аспекти на цялостното му състояние, от качеството на изпражненията до външния вид.

Как функционира храносмилателната система на кучето

Както и при други бозайници, храносмилателната система на кучето ви работи, за да разгради и усвои храната, която преминава през нея като абсорбира хранителните вещества, от които се нуждае, докато храната се движи през отделните органите.

Тънките черва са основният орган в храносмилателната система, където се абсорбират витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати. Този орган има голяма повърхност, покрита с различни видове клетки, които подпомагат храносмилането и абсорбцията, заедно с микрофлората – „полезни“ бактерии – които допринасят за чревното здраве. Неговата храносмилателна система е дом и на най-големия брой имунни клетки в тялото като помага за защитата на кучето ви.

Здравата кучешка храносмилателна система има правилен баланс на „полезни“ бактерии, правилно функциониращи имунни клетки и здравето ѝ се поддържа с храна, която е подходяща за индивида.

Последствията от увредена храносмилателна система

Ако вашето куче страда от чувствителност на храносмилателната система поради остро проявление (обикновено причинено от нещо, което кучето не е трябвало да приема), паразити или хронично състояние, то вероятно ще прояви следните симптоми:

-повръщане;
-диария или запек;
-загуба на тегло;
-потенциални промени в хранителните навици;
-сухи, изтощени или груби косми.

Как храната на кучето засяга неговата храносмилателна система

Онова, което кучето яде, оказва влияние върху цялото му тяло, включително и храносмилателната му система. Една специфична храна, насочена към нуждите на вашето куче, може да направи чудеса за контрола на чувствителността на храносмилателната система на кучето и за стимулиране на здрава храносмилателна среда.

Храните, които съдържат пребиотици, могат да помогнат за възстановяването на баланса на микрофлората на кучето и да допринесат за по-здрави черва. Пребиотиците са въглехидрати, които стимулират растежа на полезни бактерии и поради това могат да окажат влияние върху състава на бактериите в червата.

Лесносмилаемите и висококачествени протеини са от съществено значение за осигуряване на градивните елементи за растежа на клетките в тялото на кучето. Храните, които използват протеини от висококачествени източници могат да помогнат да се запази здрава храносмилателната система и да се избегне влошаването на чувствителността ѝ.

Кучетата освен това се нуждаят от правилния баланс на фибри в храната си. Висококачествената храна трябва да има правилния баланс на фибри, за да е сигурно, че кучето ви може лесно да абсорбира хранителните вещества без това да причинява ненужно натоварване на червата.

Възрастта, породата, размерът и начинът на живот на кучето са важни при избора на хран, която да поддържа храносмилателната система в добро здраве. Посетете вашия ветеринарен лекар за повече информация и съвети относно правилния избор на храна за домашния ви любимец.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?