ЗдравеКучетаКакво да направите, ако кучето ви се задави с кост?

04.02.2021

Кучетата използват устата си, за да изследват света, и за щастие тяхната анатомия има защитни механизми, които правят рядко чужди предмети да влизат в дихателните пътища. Но е напълно възможно кучето да се задави, така че е много важно да можете да правите разлика между задавено куче и куче, страдащо от заболявания по друга причина. В животозастрашаваща ситуация може да няма време да отидете при ветеринарния лекар, като в този случай трябва сами да осигурите първа помощ на животното. Ако кучето се чувства неудобно, но не е в непосредствена опасност, най-добре е да запазите спокойствие и да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Тази статия ще ви разкаже как можете да установите факта, че чужди предмети са попаднали в дихателните пътища и какво трябва да се направи, когато се прави това.

Стъпки

Част 1

Оценка на състоянието на кучето
Вижте дали кучето кашля. Първоначално, ако кучето е способно да кашля, изчакайте известно време, за да видите дали ще излезе с кашлицата. чужд обект.

Можете да изчакате само ако кучето може да диша нормално.
Ако вашето куче хрипове, затруднено дишане или издиша въздух, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.
Проверете за признаци на попадане на чужди вещества в дихателните пътища. Кучетата могат да проявяват няколко симптома, показващи, че не могат да дишат. Когато се опитвате да установите факта, че чужд предмет е попаднал в дихателните пътища на кучето, първата стъпка е да се успокои животното; колкото повече домашният любимец се паникьосва, толкова повече кислород се нуждае, толкова по-трудна е ситуацията. Признаците на удушаване на куче в резултат на попадане на чужд обект в дихателните пътища са както следва:

запушване или прекомерно лигавене (следете дали кучето може да преглътне; ако е така, физическо запушване на дихателните пътища е малко вероятно);
в положение „липса на въздух“, когато главата и шията са спуснати и удължени по права линия;
необичайно вълнение или паника, опит за изчистване на устата с лапи, пищене;
повишена кашлица, хрипове, затруднено дишане;
сив или син оттенък на венците;
видимото присъствие на чужд предмет в дълбочината на гърлото;
прекалено очевидни дихателни движения на гърдите;
слабост;
загуба на съзнание.
Опитайте се да принудите кучето да погълне. то полезен трик за да потвърди факта, че кучето се е задавило.

Можете да направите това, като предложите на кучето си лакомство, като леко разтриете гърлото му или го притиснете в ноздрите.
Ако кучето погълне и хриптенето спре, значи то не се е задавило и животът му не е в опасност.
Погледнете в устата на кучето. Визуално изследвайки устата на кучето, можете да откриете чужд обект в дихателните му пътища и да действате според случая.

Обадете се на вашия ветеринарен лекар. Ако кучето ви се е задавило, показва признаци на задавяне или има затруднения с дишането, винаги се обадете на вашия ветеринарен лекар за съвет. Единствените изключения от това правило ще бъдат онези случаи, когато кучето е напълно отслабено или губи съзнание. В последния случай ще трябва сами да започнете да оказвате първа помощ на кучето.

Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва относно процедурите за първа помощ, докато чакате помощ, или може да ви помоли незабавно да доведете вашия домашен любимец във ветеринарната клиника.
Ако не можете да се свържете с вашия ветеринарен лекар, опитайте се да посетите 24-часови ветеринарни клиники. Телефонните номера на тези клиники обикновено се намират в телефонните указатели или могат да бъдат получени чрез обаждане до местната телефонна информационна служба. Денонощните ветеринарни клиники обикновено се намират във всички големи градове.
Службата за помощ ще ви предостави телефонните номера на денонощните ветеринарни клиники. Като се обадите на телефонния номер на клиниката, можете да се свържете с дежурния ветеринарен лекар, който ще се опита да ви помогне да осигурите първа помощ на животното по телефона.

Обадете се на някой за помощ. Независимо дали водите кучето си на ветеринар или се опитвате сами да оказвате първа помощ, най-добре е да имате помощник.

Ако трябва да заведете домашния си любимец на ветеринар, най-добре е да имате някой близък до кучето, за да може той веднага да му помогне, ако ситуацията се влоши.
Ако вашият ветеринарен лекар ви съветва да се опитате сами да изхвърлите чуждия предмет, препоръчва се някой да ви помогне.
Елиминирайте други възможни причини. Манипулирането на куче, което не се нуждае, може да му причини повече вреда, отколкото полза, така че е важно да бъдете максимално сигурни, че кучето всъщност се задавя и е в опасност, а това не ви се струва. Следните състояния могат да наподобяват задушаване в присъствието на чужд предмет в дихателните пътища.

Твърде дълго меко небце и език. Това е често срещана анатомична аномалия при много кучета, чийто език и мекото небце са твърде големи за устата им. Това важи особено за късоглавите породи кучета (тези с по-къси и по-плоски муцуни), като мопсове, пекинези, Лхаса Апсо, Ши-дцу, но това се случва и в малки породи кучета като пудели, западнопланински бели териери, дакели и помарани. В резултат на наличието на това отклонение, при рязко вдишване на кучето, част от мекото небце се засмуква в дихателните пътища. Това временно стеснява или блокира дихателната тръба и кара кучето да ахна и да се държи така, сякаш се задавя. Това е само временна криза, тъй като при преглъщане мекото небце ще изскочи от трахеята и кучето ще може да диша отново. Ако не сте сигурни в проблема, предлагайте храна или лакомства на кучето си. Ако го взе и погълне, значи не се задави.
Волиерна кашлица… Волиерна кашлица е инфекция, при която дихателните пътища се възпаляват и дразнят. Дори нормалното дишане на студен въздух може след това да гъделичка гърлото и да предизвика пристъпи на кашлица. Тази кашлица може да бъде много силна, така че лесно може да бъде объркана с това, че кучето има нещо, заседнало в гърлото му. Отново проверете дали кучето ви може да преглътне, като му предложите нещо за ядене. Ако тя погълне, е малко вероятно тя да се е задавила. Помолете обаче вашия ветеринарен лекар да прегледа кучето ви за волиерна кашлица.
Проблеми със сърцето. Разширено сърце може да притиска дихателните пътища или сърдечен удар може да наподобява задушаване. В същото време кучето може да изпитва затруднения с дишането, кашлица и дори да има сини венци. Това състояние е по-трудно да се различи от чужд обект, попадащ в дихателните пътища, но като цяло симптомите не се развиват толкова бързо, кучето може да стане по-малко енергично и по-апатично в един или два дни преди това събитие. Потиснатото куче, от друга страна, изведнъж се превръща от активно и любознателно в задушаващо се куче.
Кучешките кости са удоволствие, но не всички от тях са толкова безопасни за животното, колкото изглеждат. Много собственици вярват, че такъв „деликатес“ за техните домашни любимци е най-добрата храна, но това е фундаментално грешното мнение. Последствията, които следват след такава диета, са доста плачевни, до такава степен, че са фатални.

Какви кости не трябва да се дават на куче

Забранено е да се дава пилешки кости, под каквато и да е форма, нито варени, нито пушени, нито сурови поради прекомерната им крехкост за зъбите на животното.

Не давайте на кучето си пилешки кости.

Когато домашен любимец ги ухапе, костите се разбиват на много частици, които засягат: небцето, венците, хранопровода, вътрешни органи храносмилателен тракт. Натрошаване на пилешки кости вътре – запушване, инвагинация на червата.

Рибният скелет и неговите по-малки клони причиняват още по-осезаема вреда. Кучешките зъби са доста големи и не са предназначени за обработка на такава „храна“. Наличието на малки частици риба вътре в червата – запушване, пробиви, травма на стената на лигавицата на органа.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?