ЗдравеКучетаCherry Eye при кучета

02.02.2021

„Черешовото око“ или кучешкия пролапс на ницитианската жлеза води до доста неприятно изглеждащо, но рядко болезнено състояние, което засяга малък брой кучета в определен момент от живота им. Обикновено се счита, че е вроден дефект, който причинява третия клепач на кучето или ницитанската жлеза да пролапса от правилното си място извън зрението в ъгъла на окото и да изпъква над видимата част на очната ябълка. Смята се, че състоянието се дължи на наследствени генетични черти, които водят до слабост в съединителната тъкан, която трябва да държи жлезата на място и причинява промяна на позицията на жлезата и появата й във вътрешния ъгъл на окото на засегнатите кучета. Видимият вид на черешовото око включва червена маса, която се показва във вътрешния ъгъл на окото близо до носа, в областта на слъзния канал. Често тази изпъкналост означава пълната степен на заболяването, но потенциално може да доведе до възпаление и дразнене на жлезата, което води до риск от инфекция. Проблемите с черешовите очи понякога могат да предизвикат и изхвърляне на мускулите.

Кои кучета могат да получат черешово око?

Теоретично, всяка порода или вид куче може да получи черешово око, въпреки че се смята, че има наследствени причини и така обикновено включва генетично предразположение към проблема. Някои породи се считат за по-податливи на развитието си от други, включително булдог, бостън териер, бик териер, Лхаса Апсо, кокер шпаньол, св. Бернар, Шарпей, Ши Цу . Обикновено кучетата, които са склонни към черешо око, ще го направят, докато са още млади. Черешовото око може да се появи в едно или и двете очи едновременно, а кучето, което е счупило черешо око в едното око, често продължава да има състояние, което се повтаря и в другото око. Черешовото око не е заразно с други кучета или хора.

Знаци и симптоми

Черешовото око обикновено е доста лесно да се идентифицира и диагностицира и се потвърждава чрез просто физическо изследване на кучето от вашия ветеринарен лекар. Черешовото око често се развива много бързо, понякога буквално през нощта и може да изглежда много тревожно за собственика, когато е открито. Докато яркочервената издатина на жлезата често се заблуждава за тумор, тя е просто възпалена жлеза и не е ракова или злокачествена. Докато черешовото око в себе си не е опасно, то може да доведе до вторични проблеми и усложнения, ако не бъде лекувано, така че проблемът трябва да бъде разгледан възможно най-бързо. Когато жлезистата тъкан е от външната страна на окото и не е защитена, тя е по-податлива на възпаление, инфекция и увреждане.

Опции за лечение

В зависимост от степента на изпъкналост, предишната история на кучето с черешо око и тяхната възраст и общо здраве, вашият ветеринарен лекар може да се опита да коригира проблема с противовъзпалителни лекарства, локални антибиотици и ръчен масаж, за да насърчи жлезата да се върне на правилното си място, Тази неинвазивна форма на лечение не винаги е ефективна за всички кучета и има относително високо ниво на повторение при кучета, които се лекуват по този начин. Някои собственици на кучета, склонни към черешово око, съобщават за успех при лечението на проблема у дома, като внимателно масажират внимателно затвореното око, докато леко натискат „череша“ навътре към носа на кучето, опитвайки се да причинят появата на жлезата нейното законно място. Смята се, че регулярният нежен масаж на засегнатото око може да доведе до укрепване на съединителната мускулна тъкан, която държи жлезата на място и да намали вероятността от бъдещи рецидиви, а оттам и нейната популярност с някои собственици. Може да са необходими няколко сеанса за масаж, за да се извърши правилно преместване на слъзната жлеза, а степента на повторение на черешовото око, третирана по този начин, е относително висока. Не забравяйте, че очите на кучетата са деликатни и лесно можете да причините увреждане на очната топка или да изостряте съществуващия проблем, като се намесвате в изпъкналостта на черешовото око, така че домашното лечение не е решение.

Хирургическа корекция

Другата възможност за корекция и най-често най-широко препоръчваният метод за дългосрочно лечение е операцията. Пълното отстраняване на засегнатата сълза може да реши проблема, но може да доведе до развитие на състояние, наречено „сухо око“ при кучето, тъй като нититановата жлеза е отговорна за около една трета от общото производство на сълзотворен канал на кучето. Кучетата, които имат откъсната жлеза, обикновено се нуждаят от лечение с очни капки или смазващи гелове ежедневно за остатъка от живота си. Отстраняването на сълката може също да доведе до състояние, известно като keratoconjunctivitis sicca, заболяване на очите, свързано със сухота в очите и недостатъчно смазване, което може да бъде болезнено за вашия домашен любимец. Хирургичното повторно позициониране на слъзната жлеза понастоящем е предпочитаният метод за фиксиране на черешовото око и предотвратяване на повтаряне. Има няколко различни хирургически техники и опции за позициониране, в зависимост от възрастта и породата на кучето, тяхната структура на лицето, козметичните грижи и възприеманата вероятност за повторение. Този метод на хирургична интервенция има за цел да остави скъснатата жлеза непокътната и да я закрепи по такъв начин, че да не настъпи вторичен пролапс, както и да запази пълното използване на производствената функция на скъсване на жлезата и да отрича необходимостта от непрекъснато външно смазване на окото и свързаните с него вторични проблеми.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?