КучетаКак да преценим кой развъдник е надежден?

27.01.2021

Искате да имате здраво и игриво пале, предпочитате конкретна порода и нямате търпение да се сдобиете с мечтаното куче?

Всичко звучи толкова хубаво, но е време да изберете откъде ще го вземете. Веднага поставяме червена точка и голям надпис „Внимание!“. Не взимайте куче от първия зоомагазин или от обява от частно лице в интернет. Много вероятно е животинчето да е болно, с генетични проблеми или просто да стимулирате един бизнес, който използва породата като машина за пари. Проучете мястото, от което ще вземете кучето, все пак това ще бъде нов член от вашето семейство.

Разликата между развъдник и борса за кучета

В представата на повечето българи понятието „развъдник“ се свързва със сграда и човек, който отглежда кучета и може да ви уреди с породата, която желаете. Това всъщност е зооборса. Всеки може да развъжда кучета, но това не го прави собственик на лицензиран развъдник. Лицензираните развъдници познават особеностите на своята порода, гледат кучетата при идеални условия, а родителите, които ще имат потомство, се избират прецизно. Така се създават здрави поколения, без генетични проблеми и с най-красивите черти от своя вид.

Зооборсите, от друга страна, се наричат погрешно „развъдници“ в България, но от хора, които нямат достатъчно информация. Зооборсите се помещават в апартаменти, дворове и други помещения, в които ще откриете майки и бебета от различни породи. Там майките раждат отново и отново, много от кучетата имат здравословни проблеми, а част от бебетата, които се продават, са без ваксина или със скрит недъг. Ако някой ви каже, че има развъдник, проверете това. Това може да стане и онлайн, но задължително изисквайте документи, когато закупувате куче.

Как да изберете точното място?

 

В много от обявите пише, че малките кучета, които чаровно позират на снимките, са с ваксини и родословие, но много често това е лъжа. Затова бъдете внимателни и отделете време, когато избирате домашен любимец. Можем да обобщим основните стъпки в няколко изречения:

1. Изберете порода, след като сте се информирали за особеностите: генетика, характер, окраска, размери, продължителност на живота, нужди, слабости на породата (склонности към болести) и др.

2. Разберете дали има развъдник на избраната порода в България, ако няма, разберете къде в чужбина да търсите. В нашата страна има развъдник на Българско овчарско куче, на гонче, барак и други породи. За съжаление голяма част от породите нямат лицензирани развъдници в България. Това не пречи да вземете куче от съседна държава.

3. Преди да се свържете с развъдника, проверете легитимността му и дали има лиценз. Ползвайте Google и се уверете, че контактувате директно с хора от развъдника, а не с посредници, последните могат да ви заблудят. Повечето породи разполагат с киноложки клубове в България, затова при въпроси, препоръчваме да се свържете с тях. Те ще ви дадат информация за достоверността на родословията и ще ви насочат към правилното място, от което да вземете кутре.

4. Нужно е да съберете средства и да сте търпеливи. Често родословните кучета от развъдник струват по-скъпо, отколкото палетата, които ще видите в аквариумите в зоомагазина. Но давайки повече пари, вие знаете, че кучето е гледано добре, а неговите родители са прелестни представители на породата, без генетична обремененост. Това ще помогне да се радвате на игриво и най-вече здраво кученце. Възможно е в избрания развъдник да нямат кутрета в момента, изчакайте. Това не е магазин за бърза храна, а място, откъдето ще вземете своя нов най-добър приятел.

5. Не се изненадвайте, че от легитимния развъдник се интересуват от вас и задават въпроси – тези хора обичат работата си и животинките. Искат да са сигурни, че кутретата отиват при добри стопани.

6. Преди да вземете кучето, проверете още веднъж мястото, откъдето го взимате: фирма, местоположение, документи, данни за кучето, има ли име, пристига ли с документи, има ли чип.

В България има всякакви породи кучета, но липсва едно място в онлайн пространството, в което да можете да проверите наличните развъдници с лиценз в страната. Именно от това се възползват търговците и представят своите животни като породисти представители на развъдник. Вие можете да инвестирате повече време в търсенето и да вземете домашен любимец от точното място, без да се хващате на въдицата на измамниците.

Животът е безценен, приятелството – също! Пожелаваме ви да откриете истински развъдник, за да изживеете истинска радост със здравото и обичливо кученце, което ще стане част от семейството ви.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?