ЗдравеНуждае ли се кучето ви от витамини и добавки?

19.01.2021

Ако се чудите дали вашето кученце приема всички нужни витамини и микроелементи, отговорът вероятно е положителен. Добре балансираната диета пълния списък от необходими вещества за оптималното здраве на животното. Някои кучета обаче могат да се радват на малко помощ от фармацията, приемайки определени количества витамини и добавки.
Фирмите, занимаващи се с направа на висококачествени храни за животни, взимат предвид всички нужди на четириногите. Често обаче етикетите не показват реалните стойности на съдържащите се в тях вещества и се получава страшно объркване. Затова винаги е добра идея да се консултирате по въпроса с ветеринарен лекар.

Ако сте от отбора, предпочитащ да храни кучето си с домашно приготвена храна, трябва да имате предвид присъствието на всичко нужно в манджата. Звучи просто да приготвим храната и да изсипем в нея мултивитамини. Уви, нещата не работят така.
Липсата на разнообразие в паничката с храна може да доведе до неприятни дефицити. Помолете вашия ветеринар да ви приготви план за хранене за всеки ден с цел балансиране на диетата по естествен начин.
Младото, здраво куче обикновено не се нуждае от прием на добавки. Сред известните добавки за кучета са омега-3 мастните киселини, олекотяващи състояния като артрит и кожни алергии, и пробиотици, спомагащи в храносмилането. Ако забелязвате проблем , който вероятно може да бъде решен с добавки, не се колебайте да започнете употребата.

Много собственици се притесняват, че нехайната употреба на добавки и витамини може да повлияе зле на домашния им любимец. Прекомерното количество от някои вещества определено може да има негативен ефект.
Повишените нива на калций в храната може да доведе до костни проблеми – особено при едрите породи в периода им на израстване. Високи количества витамин А увреждат кръвоносните съдове и довеждат до артрити, а витамин D може да причини мускулна атрофия и загуба на апетит.
Използването на човешки добавки и витамини трябва да строго да се избягва, тъй като някои активни съставки или високата концетрация могат да причинят вреди на любимеца ви. Придържайте се към ветеринарните продукти и не забравяйте при всяко закупуване да бъдете информирани за администрирането на продуктите от ветеринарен лекар.

Пловдив, ул. Жан Жорес 13
+447 516 311 876
Пн - Нд: 8.00 - 8.00

Copyright © 2020-2021 All rights reserved. Designed by GetSeo

× Как можем да Ви помогнем?